VERWONDERING VOOR DE WANDELAAR

Het was een wonderlijk plaatje, zaterdagmiddag 19 maart op het Oude Kerkhof in Deventer. Een 4 meter hoog beeld van een wandelaar, een dichteres die een voordracht houdt, een schrijver die het beeld een boek aanbiedt. Dit was het decor van de eerste uitreiking van de prijs DE VERWONDERING.

De Wandelaar is een vier meter hoge figuur van hout en betonijzer. Hij trekt door Nederland, met zijn gedicht KOM. De makers van het beeld, de Culemborgse houtkunstenaar Bart Ensing, en het gedicht, de Utrechtse taalkunstenaar Marion Steur, willen mensen met de Wandelaar op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking brengen. De Wandelaar kondigt exposities aan en deelt zijn verwondering met wie hij tegenkomt. Dat doet hij ook op zijn eigen website en op Facebook. Daar heeft hij de aandacht getrokken van de schrijver Jan van Kessel en Nico Joosting Bunk (uitgeverij ArtNik), beiden uit Deventer. Ze zagen de Wandelaar in de natuur, op een veerpont, in gesprek met mensen en beelden en zij lazen de overdenkingen van de Wandelaar. Zij herkenden de verwondering.

‘Als je De Wandelaar ziet, beginnen mijn mondhoeken al te krullen. Ik word op slag vertederd door zijn ranke, frêle verschijning. De Wandelaar lijkt een kwetsbaar type, maar juist daarin schuilt zijn grote kracht. Hij geeft De Verwondering echt handen en voeten’, aldus Joosting Bunk.

Verwondering speelt een belangrijke rol in de roman 'Zoals de kraai vliegt' van Jan van Kessel. Uitgever en schrijver zien het boek als een geschenk aan de wereld. ‘We hebben direct het gevoel gehad dat we dit boek gewoon weg moesten geven. Van de inhoud van dit boek moet iedereen op de hoogte worden gebracht.' De winnaar van De Verwondering krijgt twee exemplaren van het boek 'Zoals de kraai vliegt'. Eén om zelf te lezen, één om door te geven. 'Want de inhoud van het boek verdient nadrukkelijk naleving. Prijswinnaars van De Verwondering zijn in de optiek van Jan en mij mensen die de samenleving mooier maken doordat ze vanuit diepgewortelde liefde handelen en niet vanuit angst.'