Taal-, hout- en wandelkunst

In december 2010 vond er voor het eerst een bijzondere trio-expositie plaats getiteld ‘Taal-, Hout- en Wandelkunst’. Het bijzondere is dat één van de exposanten zelf een kunstwerk is. Het betreft de Wandelaar, een 4 meter hoge figuur, die al een half jaar door Nederland trekt en al twee weken in Wijchen verblijft. De exposanten brengen mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst.

 

Marion Steur uit Utrecht maakt taalkunst: poëzie op een geschilderde achtergrond. Tekst en beeld werken op elkaar in en vormen een geheel dat meer is dan woorden en beeld over elkaar heen. Haar gedichten zijn niet altijd in één keer te vatten, maar dat hoeft ook niet. Het is poëzie in kleur die erom vraagt vaker bekeken te worden. Zo weet zij mensen te bereiken die anders niet snel een gedicht lezen. Haar taalkunst is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en formaten: op canvasdoeken, als grote ingelijste prints op papier, als badkamerkunst en op gebruiksvoorwerpen.

 

Bart Ensing uit Culemborg maakt oorspronkelijke beelden, veelal van in de natuur gevonden hout en wortelhout. Zijn werk komt op organische wijze, zonder vastomlijnd plan, tot stand. Als hij zijn beelden maakt voelt Ensing voortdurend, en hij vindt dat ook bezoekers van de expositie dat moeten doen. ‘Hout is warm, hout leeft, hout moet je voelen!’. Mensen bekijken zijn werk vaak met een glimlach. In sommige gevallen is dat ook zo bedoeld. Door één of soms enkele van zijn beelden op straat te zetten weet hij ook de aandacht van kinderen te trekken.

 

De Wandelaar, een bijzondere creatie van Bart Ensing, brengt kunst letterlijk naar mensen toe. Hij is zelf een kunstwerk, heeft een gedicht van Marion Steur bij zich, duikt onverwachts op kondigt exposities aan. Hij heeft in zijn driekwartjarige bestaan al vele plaatsen bezocht en bijzondere ontmoetingen gehad. In KunstPostWijchen was een foto-expositie te zien van de wegen van de Wandelaar; in de natuur, op een boot, in Wijchen, bijzondere ontmoetingen.

 

Per locatie kan de expositie aangevuld worden met foto’s van de Wandelaar ter plekke. De mooiste expositie is zonder twijfel die in Ruinen, prachtig neergezet in een reportage van RTV Drenthe.