De Wandelaar

is een vier meter hoge figuur van hout en betonijzer. Bart Ensing maakte hem om in Culemborg bij een klein fort, het Werk aan het Spoel, het Waterliniepad te markeren. De Wandelaar is echter zijn eigen weg gegaan en heeft het gedicht KOM van Marion Steur meegenomen.

De Wandelaar duikt af en toe op. Vaak in de natuur, langs een Lange Afstand Wandelpad of in een dorpje. Hij is gek op wandelen, geïnteresseerd in de geschiedenis van het landschap, van steden en gebouwen, en in de Waterlinie. Hij houdt van kunst, vooral beeldhouwkunst en poëzie. Vaak kondigt hij exposities aan.

 

De makers van de Wandelaar en het bijbehorende gedicht KOM maakten hem om mensen op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking te brengen. De Wandelaar gaat en staat met een open blik. Nieuwsgierigheid brengt hem ertoe om, heel behoedzaam, grenzen te overschrijden die veelal als vanzelfsprekend worden gezien.

 

De Wandelaar is altijd op zoek naar verdieping, als het even kan een beetje luchtig, passend bij zijn eigen postuur. Hij treedt regelmatig buiten de paden die zijn makers zelf bewandelen.

 

De Wandelaar ontmoet, gaat in gesprek, loopt een stukje mee op, laat zijn gedachten de vrije loop en deelt zijn verwondering met wie hij tegenkomt. Hij heeft een grote vriendenschaar (bijvoorbeeld op Facebook) en kiest voor stilte wanneer hij die nodig heeft.

De Wandelaar heeft inmiddels een groot deel van Nederland bezocht en was ook in België. Hij laat zich graag uitnodigen om exposities of evenementen aan te kondigen en met zijn aanwezigheid op te luisteren. Dan nodigt hij ook zijn vrienden uit.

 

De Wandelaar is een creatie van houtkunstenaar Bart Ensing en taalkunstenaar Marion Steur. Meer informatie over beiden vindt u op de volgende informatiepagina. Een programma van RTV Drenthe geeft een mooi beeld van de Wandelaar, zijn makers en hun expositie in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld.

 

Marion Steur en Bart Ensing zijn er in geslaagd de vier meter lange Wandelaar in een heel klein boekje te stoppen, een boekje in een luciferdoosje. Dit prachtige MatchBoox met warme kleuren en een mooie poëtische tekst, met als titel 'De Wandelaar ONDERWEG' is helaas uitverkocht. Klik op MatchBoox, of bekijk het boekje op YouTube.

 

Op 19 maart 2011 is de Wandelaar verrast met een prijs. Hij is de eerste persoon aan wie de prijs DE VERWONDERING is uitgereikt, een prijs voor iemand die de samenleving mooier maakt doordat hij/zij vanuit diepgewortelde liefde handelt en niet vanuit angst'.  Lees meer over de Verwondering.

 

Een deel van de foto's (met tekst) zijn op deze site te bekijken. Een filmpje over de Wegen van de Wandelaar is te zien op YouTube

 

De wegen van de Wandelaar zijn op deze site nauwelijks bij te houden. De meest actuele informatie staat op zijn eigen Facebook Pagina.

 
 

Zijn volgende stappen hangen af van kunstenaars, kunstmarkten, festivals en galeries die de Wandelaar uitnodigen, en willen bijdragen in de kosten van de verplaatsingen. Geïnteresseerden kunnen zich melden via dewandelaar@papierenvliegtuig.eu. Dan kijken we wat er mogelijk is.

Contact: 06-46489373 

 
De site van de Wandelaar wordt gepowered en gefinancierd door EXTO, community voor kunstenaars, kunstliefhebbers en galeries
 
"teksten beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL"